Asbestschade na brand

Asbestinventarisatie na brand

Er komt een spoedopdracht voor een asbestinventarisatie binnen bij BME Groep. Bij een brand in een aanbouw van een berging is mogelijk asbest vrijgekomen. Ik ga op pad. Aangekomen op de plaats van bestemming praat ik even met de bewoner. De schrik zit er goed in. Ineens was er brand in de aanbouw van zijn berging. De brandweer was gelukkig snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de brand gedeeltelijk oversloeg naar de aanbouw van de buren. Op de aanbouw waar de brand ontstond zaten asbestvrije golfplaten. Op die van de buren asbesthoudende…

Onderzoek

Als adviseur/DIA volg ik de wettelijke procedure. Ik maak de balans op en inspecteer de plek waar de brand woedde en het gebied daaromheen. Ik neem monsters van het brandafval en de restanten van de golfplaten. De monsters gaan naar het lab waar ze worden onderzocht op asbest.
Uit de uitslagen blijkt dat de monsters die ik op de daken heb genomen asbesthoudend zijn. De monsters die ik in het gebied eromheen nam zijn asbestvrij. De verontreiniging is dus gelukkig beperkt gebleven tot de (aangrenzende) daken. De saneringskosten voor de opdrachtgever blijven hierdoor enigszins beperkt.

Brandwerend

Asbest staat bekend als een brandwerend c.q. -vertragend materiaal. Asbestvezels branden niet. De asbesthoudende golfplaten van de buurman knapten kapot door oververhitting. Bij dat kapot knappen kunnen er asbestvezels vrijkomen.

Tijdig saneren

Het is dus zaak je asbesthoudende golfplaten tijdig te saneren, zodat er bij een brand of calamiteit geen emissie kan plaatsvinden.

BME Groep helpt je hierbij graag op weg.

Ge√Įnteresseerd?

Neem contact op via advies@bme.nl

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief