Materialenpaspoort voor bestaand vastgoed
Waarom, wat kan ik ermee en hoe werkt het?
Sinds 2017 staat bij elke ontwikkelaar en of vastgoedeigenaar het bouwmaterialenpaspoort op de agenda. We kennen allemaal het belang van dit paspoort: materialen onder de aandacht brengen zodat ze bij eventuele sloop hergebruikt kunnen worden.
Maar waarom doen we dit niet met bestaand vastgoed?
Als we materialen uit hun anonimiteit willen halen, laten we ze dan inventariseren en registreren.
Waarom een materialenpaspoort voor bestaand vastgoed?
Het is bij iedereen bekend dat grondstoffen voor bouwmaterialen opraken, het produceren van nieuwe materialen CO2- en stikstofuitstoot veroorzaakt en dat we een nog een enorme voorraad aan herbruikbare bouwmaterialen hebben: ons bestaande vastgoed.
Bij het ontwerpen en bouwen van nieuwe gebouwen moet je dus weten waar deze voorraden zich bevinden en wanneer ze beschikbaar komen.
BME Groep heeft een passie voor bouwmaterialen en maakt deze zichtbaar voor hergebruik!
Wat is een materialenpaspoort?
Een materialenpaspoort zoals Madaster biedt u één centraal overzicht van al uw vastgoed. Naast het inzichtelijk maken van de materialen en producten in uw gebouw(en), genereert Madaster een actueel en gedetailleerd materialenpaspoort van uw vastgoed, geeft het inzicht in de mate van circulariteit van uw gebouw(en) en visualiseert het de waarde van de materialen op het moment van bouw én op het moment van sloop. Alle informatie is online, veilig en overzichtelijk beschikbaar voor u en – indien gewenst – uw interne en externe relaties.
Hoe krijg ik een materialenpaspoort?
De QuickScan
Na een intakegesprek met een van onze projectmanagers volgt een globale inventarisatie (QUICKSCAN) van uw vastgoedportefeuille. U ontvangt van deze scan een beknopte rapportage waarin opgenomen is of een gedetailleerde inventarisatie zinvol is.
Vastgoedportefeuille vastleggen in Madaster
BME maakt in Madaster uw vastgoedportefeuille aan zodat het materialenpaspoort aangelegd kan worden. BME draagt er zorg voor dat de uiteindelijke database door u overgenomen kan worden.
Gedetailleerde materialeninventarisatie
Met een materialeninventarisatie wordt volledig in kaart gebracht welke materialen zijn toegepast in uw vastgoed. Hierbij wordt gelet op:
- Product- en materiaalsoort;
- Volumes en hoeveelheden;
- Kwaliteit van de producten;
- Losmaakbaarheid;
Zodra het paspoort compleet is, worden de gegevens overgedragen aan de eigenaar van het vastgoed. BME kan uiteraard periodiek het materialenpaspoort actualiseren.
De voordelen
Het materialenpaspoort wordt steeds bekender, en terecht! Het aantal bedrijven dat in het paspoort wil en durft te investeren, wordt steeds groter omdat er meer en meer voordelen bijkomen.
- U heeft één centraal overzicht van uw vastgoed, dat op een veilige, overzichtelijke en permanente basis wordt bewaard. U bepaalt wanneer, hoe en met wie u gegevens deelt;
- Direct inzicht in de toegepaste materialen en producten van uw vastgoed, de mate van circulariteit en de financiële waarde van uw vastgoed;
- BME maakt in Madaster voor ieder gebouw automatisch een actueel en gedetailleerd materialenpaspoort aan;
- Uw centrale portfolio en de materialenpaspoorten vormen de basis voor gemakkelijke en kostenbesparende communicatie met bedrijven die informatie over uw vastgoed nodig hebben, zoals verzekeraars, banken, bouw- en onderhoudsleveranciers, gemeenten en veiligheidsinstanties;
- Heeft u meerdere gebouwen in uw portefeuille, dan maakt BME het mogelijk om met Madaster zowel op individueel gebouw- als op totaal portefeuilleniveau te zoeken, analyseren, sturen en beheren.
De obstakels
Zijn er geen obstakels dan?
Ja, die zijn er. Wie garandeert mij dat de vastgestelde waarde blijft behouden? Wie gaat die materialen afnemen? Is het logistieke proces al getoetst? Hoe zit het met garanties en productaansprakelijkheid? Stuk voor stuk plausibele vragen die nog niet allemaal goed te beantwoorden zijn. Maar één ding is zeker: grondstoffen voor bouwmaterialen raken op!!
Wilt u een Madaster-materialenpaspoort laten aanmaken?
Wij bieden u graag onze expertise en kennis om dit te realiseren.
Bert Sluis
T. +31653499335
E. b.sluis@bme.nl